SMZ Concerten

zo dec 30, 2018 @12:00 - 18:00 uur
Eindejaarsconcert Musiater
zo mei 19, 2019 @08:00 - 18:00 uur
Concertmiddag Musiater

Login Form

Hallo

De Stedelijke Muziekvereniging Zevenaar is een harmonieorkest met een rijke historie

 

SMZ werd opgericht in 1888 en is daarmee een van de oudste verenigingen van Zevenaar. De vereniging werd opgericht omdat het kerkorgel kapot was. Koster Spaan trommelde wat mannen op en besprak met de pastoor de oprichting van St. Caecilia, genoemd naar de beschermheilige van de muziek. De pastoor vond het natuurlijk erg prettig dat de kerkelijke activiteiten werden opgeluisterd met muziek, maar waarschuwde wel dat de vereniging niet te wereldlijk moest worden. Aanvankelijk bleven de activiteiten ook beperkt tot het opluisteren van de Heilige Mis en de processie naar Kevelaer, maar een aantal jaren later werd ook de schutterij St. Andreas muzikaal begeleid en kwam St. Caecilia serenades brengen bij bruiloften en andere bijzondere gebeurtenissen.

 

Zevenaar groeide en St. Caecilia groeide mee. Meer jeugd, andere interesses. Het werd steeds moeilijker om leden te motiveren aan straatoptredens mee toe doen. Jeugd was ambitieus en wilde meer vernieuwende muziek spelen en de interesse voor marsmuziek en koralen daalde. Grote impact hadden de naamsverandering naar Stedelijke Muziekvereniging Zevenaar en de beslissing om niet meer op straat te lopen. Als een van de eerste orkesten in de omgeving speelden de muzikanten van SMZ in zwarte kleding in plaats van in uniform. De legendarische Fritz Hehne zette vanaf 1974 de muzikale opmars in. In 1979 promoveerde de vereniging naar de vaandelafdeling.

 

Onder leiding van dirigent Henk Lubberdink maakte SMZ reizen naar Privas en Weilburg, partnersteden van Zevenaar. Hier werden optredens verzorgd. Henk had in Amerika gestudeerd en SMZ maakte kennis met repertoire, dat destijds nog niet veel in Nederland werd gespeeld.

 

In augustus 1997 werd Hendry van Loo dirigent van SMZ. Hoogtepunt onder zijn artistieke leiding was deelname aan het Tielenfestival in Horst. Een alternatief voor het standaard concours, met veel lichte muziek en solisten.

 

Floris de Wever kwam in augustus 2002. Heel bijzonder was het Bevrijdingsconcert dat met Floris als dirigent in 2005 in de Andreaskerk werd gehouden. Oorlog en vrede kwamen tot uiting in de muziek en verschillende sprekers hielden een bewogen verhaal over hun eigen ervaringen.

 

Joop Eerden was dirigent van augustus 2007 tot eind 2012. Onder zijn leiding nam SMZ voor het eerst deel aan het Hanzefestival in Zutphen. SMZ verraste de jury met het bijzondere programma.

 

SMZ trad op met landelijk bekende artiesten zoals: Marco Bakker, Donna Lynton, Gé Reinders, Linda Wagenmakers en Ernst Daniel Smid en, niet te vergeten, bastrombonist Jos Jansen.

 

 

In 1987 vond het eerste oliebollenconcert plaats. Een gevarieerd, vernieuwend programma met verrassende gasten, dat is het concept. De gasten variëren. Cabaretiers, dansers, zangers, zangeressen en instrumentale solisten stonden de laatste jaren bij SMZ op het podium.


Afbeeldingen

e42ib0iqv1j6gyd0vd7m.jpg